Jeg læser …

Jeg læser …

Her kan du få et lille indblik i nogle af de bøger, jeg læser. Jeg elsker at læse, og jeg elsker at formidle, så jeg bliver selvfølgelig nødt til at fortælle om mine læseoplevelser ….
Her handler det om andres bøger.
Andetsteds på hjemmesiden kan du finde anmeldelser af min roman STATUS.

Bøger, jeg har læst

Jeg læser mange bøger, og det er langt fra dem alle, jeg fortæller om/anmelder. Men her er links til nogle udvalgte, som jeg af den ene eller den anden grund har lyst til at ytre mig om:

Hvis du har lyst, kan du finde flere anmeldelser/kommentarer blandt opslagene på min Instagramprofil.

Anmelderrollen

Jeg har ikke lyst til at kalde det, jeg skriver om bøger for anmeldelser. Det skyldes, at jeg egentlig ikke har lyst til at gøre mig til dommer over andres præstationer.

Det ved jeg selvfølgelig godt, at man gør hele tiden, selv i butikken, når man vælger A i stedet for B pga. kvalitet, pris og hvorvidt produktet appellerer til en. Og jeg er selvfølgelig ikke et hak bedre end alle andre, der mener noget om de input, de får!

De forskellige (læse-)briller

Men altså! Nu hvor jeg selv er blevet forfatter, og er blevet interviewet om mine yndlingsbøger, er det gået op for mig, i hvor høj grad jeg læser bøger med forskellige briller. Og dermed er det ikke helt fair hverken at hævde, at noget er virkelig godt eller virkelig dårligt.

Udover en grundidé om hvilke genrer og temaer, der interesserer mig, har jeg indset, at det i høj grad også handler om, hvor i livet jeg lige præcis er, når jeg læser en given bog. Det er med andre ord ikke bogens skyld, hvilket humør ‘anmelderen’ er i.

Det kan være alder eller personlige udfordringer, der gør at jeg pludselig måske kan relatere 1:1 til en karakter. Eller det kan handle om, hvor jeg er i min egen skriveproces: Læser jeg fx bogen, mens jeg går og funderer over opbygningen af mit eget plot? Eller går jeg og overvejer en karakters måde at tale på? Ja, så er det dét, underbevidstheden giver mest fokus – måske på bekostning af andre gode eller dårlige ting ved teksten.

Mig som læser/anmelder/formidler

Lidt om mig:

  • Jeg læser/anmelder/formidler – kun bøger, som jeg selv har valgt, og som jeg af den ene eller den anden grund har lyst til at læse.
  • Når jeg bliver opmærksom på en bog, fx i medierne eller via bogbloggere på Instagram, bestiller jeg den fluks på biblioteket og/eller skriver den på ønskesedlen. Jeg har altid en alenlang venteliste på biblioteket, men listen fungerer som en huskeseddel. Derudover er det dejligt at kunne hente interessante bøger i tide og utide!
  • Hvis en biblioteksbog er god, eller hvis jeg ikke kan vente -“du er i kø som nummer 278” – køber jeg den til evigt eje. Min mand synes, jeg har RIGELIGT med bøger. Han foreslår af og til at smide nogle af de gamle ud, hvis jeg køber nye… Men han ved jo ikke, hvad han taler om!
  • Jeg er til de gode gammeldags fysiske bøger. Elsker lugten og tyngden. Jeg kan godt se fidusen med lyd- og e-bøger, men jeg har ikke overgivet mig (endnu?).
  • Jeg er helt klart til persondrevet fiktion.
  • Jeg elsker realisme, men jeg bliver for nedtrykt, hvis en bog kun handler om et hårdt liv.
  • Udover skarpe og genkendelige – og også gerne skæve – iagttagelser, ynder jeg en snert af (selv-)ironi, hvis det passer ind i fortællestilen og bogens tone.
  • Jeg er en af de få, der ikke tænder på hverken krimi- og fantasy-genren.
  • Jeg tænker stadig på disse bøger med en dejlig følelse i maven: (et meget lille udpluk!)

John Irwing: Æblemostreglementet (min ungdoms store hit!)

Sissel Jo Gazan: Blækhat (en god læseoplevelse på en solferie, hvor jeg lidt mod forventning blev fuldstændig opslugt!)

Nina Lykke: Nej, nej og atter nej (imponerede og inspirerede mig helt vildt som forfatter!)

Derudover har jeg haft flere gode læseoplevelser med bl.a. Jonathan Tropper, Delphine de Vigan, Benn Q. Holm, Alex Schulman.

På min Instagram-profil poster jeg også læseoplevelser/anmeldelser og små indblik i livet som forfatter. Følg med her.

Og så er det ellers bare den klassiske: Rigtig god læselyst!