Inde fra skrivehulen…

Inde fra skrivehulen…

Godt nytår inde fra skrivehulen!

Her er hyggeligt, nogenlunde lunt og fuldstændig tørvejr – modsat udenfor.

Det gode ved vinter

Hey, er der overhovedet noget godt ved vinter, når dagene er dybgrå og våde? Principielt nej!

Jeg bliver tung og træt og ofte også småsyg af vinter. Allerhelst vil jeg som bjørnen i barndommens fortællinger gå i hi og vågne op igen, når der igen er noget ved det: Når lyset er tilbage.

Det har helt ærligt taget tid. Og det er bestemt ikke hver dag, jeg magter at være konstruktiv, men altså: Vinter er jo oplagt som skrivehule-tid! Der er ikke distraktioner som fx solstråler, der kalder mig ud på terrassen. Der er ingen have eller krukker, der kalder på beskæring eller beplantning. Og der er langt færre sociale arrangementer, der kræver tid og nærvær.

Jeg vil helt bestemt og til enhver tid bytte sommer for vinter. Men når jeg nu er havnet i et land med masser af sidstnævnte, så må man jo få et eller andet interessant ud af den der store pulje mørketid.

Med andre ord prøver jeg at bruge mørket så godt som muligt. Og for mig er det, rigtig gættet, til skrivning!

Status inde fra skrivehulen

Barnebillede, tæppe
Jeg var åbenbart også glad for at gå i hi dengang i 70’erne 😉

Men hvad sker der så i den halvmørke skrivehule?

Jeg er i gang med en opfølger til STATUS og i den forbindelse…

  • skriver jeg næsten hver dag morgenskrivning om både løst og fast. Jeg tømmer hovedet for tankemylder og lader mig føre med af pludselig opdukkende ideer og dialoger ml. personerne. (For et par dage siden kom det til mig, at Helle bor ved siden af en prepper. Det er en ret absurd ide, fordi hun er en dulle, der lever i nuet. Men netop derfor glæder jeg mig til at udforske og udfolde…)
  • overvejer og ‘tester’ jeg sammenhænge og plausible møder ml. personerne. Set i bakspejlet har jeg absolut ikke gjort det let for mig selv ved at have hele 6 (hoved)personer, hvis liv og oplevelser skal flettes sammen. Hvor skal persongalleriet fx mødes denne gang, nu har jeg jo allerede brugt dynamikken fra en gl. klassefest…
  • researcher jeg internt. Hvordan var det nu fx hende Helle var, helt præcist? Jeg får personerne ‘op under neglene’ igen ved at læse udvalgte passager fra STATUS og læse tidligere noter.
  • researcher jeg eksternt. Jeg ser udvalgte film/serier, for at blive inspireret af hvordan andre har løst opgaven med at samle en gruppe forskellige mennesker i ‘et lukket rum’, hvor de har pligt/behov for at være af individuelle grunde. (Der ligger gode input til do’s and dont’s her, så jeg har besluttet, at det der med at researche via en tvskærm en ok syssel, hvis man ikke magter så meget andet)
  • læser jeg udvalgte bøger. Ikke de nye og spændende, dem kan jeg ikke rumme med så fyldt et hoved. Jeg har fokus på velkendte bøger med et lækkert sprog eller på faglitteratur om at skrive, det er til gengæld altid vildt inspirerende!
Status inkl noter

Ud af skrivehulen

Ud af skrivehulen kommer jeg den allerførste forårsdag, hvor jeg vil være at finde udendørs med et smilende ansigt vendt direkte mod solen!

Indtil da vil jeg kæmpe for at bruge vintermørket så konstruktivt som muligt. Dels er der vist ikke rigtig andre muligheder. Dels får man jo faktisk overraskende meget fra hånden, når der er færre distraktioner. Måske ender det endda med et færdigt skelet til en roman, hvis det bliver en lang vinter…

Hvis du ikke kender min roman STATUS (som fik super gode anmeldelser) og har lyst til at læse den, kan du finde den både som trykt bog, e-bog og lydbog. Den kan bestilles fysisk i alle landets boghandler, online og på biblioteket.

Comments are closed.