‘Brænd alle mine breve’ af Alex Schulman

‘Brænd alle mine breve’ af Alex Schulman

‘Brænd alle mine breve’ af Alex Schulman er en fascinerende fortalt historie om kærlighed og vrede.

Kan vrede gå i arv?

Alex Schulman mestrer endnu engang (som i ‘Glem mig’ og ‘Overleverne’) elegant at springe i tid og sted, når han i romanen ‘Brænd alle mine breve’ undersøger om hans egen iboende vrede kan stamme fra morfaren, Sven Stolpe.

Schulman rekvirerer og læser alt, hvad der findes af bøger og breve i diverse arkiver om morfaren, og han opsøger de steder, hvor bedsteforældrene holdt til. Efterhånden stykker han historien om deres liv sammen.

En slægtshistorie og et forsøg på at forstå

I 30’ernes Sverige var Stolpe en velanset og rig forfatter. Samtidig var han dominerende, manipulerende og direkte ond over for folk som ikke føjede ham, deriblandt hans kone.

Tidligt i deres ægteskab forelskede hun sig i en ung, følsom digter og ville skilles. Stolpe fik forpurret konens planer om skilsmisse og holdt hende efterfølgende resten af livet mentalt indespærret med en voldsom vrede, mistro og forsøg på/trusler om at slå dem alle tre ihjel.

Brænd alle mine breve af Alex Schulman

Historien giver et fint og følsomt indblik i bedstemorens brusende, uforløste kærlighed og senere kuede tilværelse. Derudover får vi nuancerede og skræmmende billeder af Stolpes vrede og tyranni.

Alex Schulman indser efterhånden, hvorfor hans bedsteforældre var, som de var – og hvordan han ikke selv vil være.

Fantastisk forfatter og meget læseværdig bog

Jeg elsker Alex Schulmans ligefremme, flydende fortællestemme. Og så er jeg fuldstændig fascineret af hans evne til let og elegant at jonglere med tre tidsperspektiver – det vil jeg fisme gerne lære som forfatter! 😉

Jeg var mest begejstret for hans bog ‘Overleverne’ (som jeg også har anmeldt her på siden) men ‘Brænd alle mine breve’ er bestemt pengene værd!

‘Brænd alle mine breve’ af Alex Schulman havde jeg lånt på biblioteket.

Læs om mig som anmelder her.

Og om mig som forfatter, læser og menneske her.